Liečivé rastliny, akými sú aj horec, púpava a pestrec,
pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach už tisícky rokov.

Horké, horkejšie, najúčinnejšie.

Keby pečeň mohla,
chcela by pestrec

Horec žltý

Koreň horca je známou horčinovou drogou s charakteristickou vôňou a silnou a intenzívnou horkou chuťou.

Tradične sa používa najmä pri ľahšej dyspepsii, chronickej gastritíde, na stimuláciu chuti do jedla, na zlepšenie trávenia, na zvýšenie žalúdočnej sekrécie. Priaznivo ovplyvňuje vylučovanie žlče.

Koreň horca obsahuje najmä sekoiridoidné monoterpény (2-8 %) horkej chuti označované ako horčina (amára) – amarogentín, gentiopikrín, gentiopikrozid. Môže obsahovať aj swertiamarín a swerozid. Ďalej sú prítomné xantónové deriváty (gentisín, izogentisín), triterpény, sacharidy (trisacharid gentianóza), pektín, fytosteroly, silica. Číslo horkosti gentiopikrozidu je 12000; avšak amarogentínu je 58 mililitrov, čím sa vo všeobecnosti považuje za najviac horkú látku. Množstvo horkých látok závisí od obdobia zberu, veku rastliny ako aj od nadmorskej výšky. Celkový obsah horčín sa zvyšuje s nadmorskou výškou a na jar dosahuje svoje maximum.

Viacero štúdií vrátane klinických potvrdzuje priaznivý účinok Gentianae radix na liečbu straty chuti do jedla, na symptomatickú liečbu dyspepsie a miernych spazmických porúch gastrointestinálneho traktu. Pravdepodobnosť účinku je založená na tradičnom používaní a publikovaných experimentálnych štúdiách, ktorých výsledky podporujú dlhodobo známy účinok horčín na zvyšovanie vylučovania žalúdočnej šťavy a žlče. Je to vďaka stimulácii chuťových nervov v ústnej dutine a pravdepodobne aj priamou stimuláciou v žalúdku.

Denná dávka sušeného horcového koreňa na podporu trávenia predstavuje 1 – 4 gramy. Extrakty sú zložkou prípravkov pri nechutenstve, nevoľnosti, pocitom plnosti, nadmernou plynatosťou a ďalej súčasťou tonizujúcich prípravkov na posilnenie organizmu. Pri strate chuti do jedla sa užíva pol až jednu hodinu pred jedlom.

Púpava lekárska

Veľmi známa liečivá rastlina, pričom koreň púpavy s vňaťou je tradične používanou drogou pri tráviacich ťažkostiach.

V ľudovom liečiteľstve sa používa na liečbu diabetu, reumatizmu, infekcií močových ciest, zápalu očí, hrdla, pľúc, pri horúčke, nespavosti, pri opuchoch, či žltačke. V literatúre sa uvádza ako galaktogógum, laxatívum a tonikum. Jej účinky súvisia najmä s hlavnými obsahovými látkami, ktorými sú horčiny.

Hlavnými obsahovými látkami koreňa sú horko chutiace seskviterpénové laktóny nazývané eudesmanolidy, guajanolidy a germakranolidy, ďalej triterpény, fenolové kyseliny (cichorová, chlorogénová, kávová, kumarová), flavonoidy, kumaríny. Prítomné sú aj fytosteroly, inulín (polysacharid), minerálne látky (hlavne soli draslíka).

Púpavový koreň sa používa najmä na zmiernenie príznakov súvisiacich s miernou dyspepsiou, ako je pocit plnosti brucha, plynatosť a pomalé trávenie a pri dočasnej strate chuti do jedla. Používa sa aj na zvýšenie vylučovania moču (stimulácia diurézy) ako adjuvans pri miernych močových ťažkostiach.

Denná dávka drogy vo forme záparu je 4-10 g. Väčšinou rozdelená do 3-4 dávok. Neodporúča sa užívať pri žlčových kameňoch alebo nepriechodnosti žlčovodov. Droga alebo prípravky môžu potencovať účinok diuretík a mať vplyv na hypoglykemickú terapiu.

Pestrec mariánsky

Patrí u nás medzi najviac pestované liečivé rastliny s osobitným postavením vo vzťahu k odberateľom a spracovateľom.

Na medicínske účely sa používajú plody – nažky. Štandardizované suché extrakty z plodov s obsahom sylimarínu (40-65 %) majú dobre zaužívané liečebné použitie. Hlavnou indikáciou je podporná liečba toxického poškodenia pečene pri chronických zápalových ochoreniach pečene, cirhóze pečene a poškodení vyvolaných alkoholom.

Tradične sa extrakty používajú na uvoľnenie tráviacich ťažkostí spojených s pocitom plnosti, s nadúvaním a plynatosťou. Nositeľom hepatoprotektívneho účinku je hlavná obsahová látka plodov pestreca silymarín. Ide o zmes flavonolignánov – silibinínu, izosilibinínu, silichristínu, silidianínu. Silymarínový komplex má dokázaný stabilizujúci účinok na pečeňové bunkové membrány (antioxidačný účinok a interakcia so zložkami membrán), urýchľuje syntézu proteínov v poškodených pečeňových bunkách. Používajú sa len prípravky štandardizované na obsah silymarínu. Pestrec ďalej obsahuje flavonoidy (taxifolín, kvercetín, kempferol, apigenín), fytosteroly (β-sitosterol), tokoferoly, mastný olej s vysokým obsahom kyseliny linoleovej.

Je klinicky potvrdené, že extrakty z vybraných liečivých rastlín akými sú aj horec, púpava, či pestrec, zlepšujú tráviace ťažkosti signifikatne lepšie ako placebo. Avšak v prípade, ak symptómy dyspepsie pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, je potrebná konzultácia u lekára.

Odborné podklady a revízia textu:
PharmDr. Silvia Bittner Fialová, PhD., Katedra farmakognózie a botaniky, Farmaceutická fakulta UK v Bratislave

• Výživový doplnok na podporu trávenia
• Extrakty z liečivých rastlín
• Tráviace enzýmy

Kúpiť online